Zona din România devastată de gripa porcină. „S-a ajuns în situația absurdă că animalul sălbatic a ajuns să fie mai important decât omul”

de: Dumitrescu Andrei
02 11. 2022

Porcii mistreți au făcut ravagii în Maramureș din cauza transmiterii pestei porcine și a legii defectuoase care nu permite reducerea numărului de animale sălbatice. Fermierii se plâng că nu se pot apăra în fața lor, iar anual sunt distruse zeci de hectare de teren și recolte.

„Estimările noastre arată o scădere a efectivelor de porc mistreţ. Ca densitate putem vorbi de o reducere ca număr, însă nu suficient. (…) Porcul mistreţ ar trebui redus până la 0,5/ km pătrat, adică un mistreţ la doi km pătraţi, ori este un lucru care nu se poate realiza. Legea vânătorii e foarte strictă”, a spus Vasile Pop.

Oficialul a adăugat că porcii mistreți răspândesc foarte ușor pesta porcină din cauza că un mistreț poate avea și până la opt femele, iar transmiterea bolii se poate face prin înmulțire.

„Un mascul mistreţ are în jurul lui circa 8 sau 9 femele şi se mulţumeşte să trăiască într-un areal al lui, fără să mai caute femele. (…) E singura explicaţie că boala se răspândeşte atât de uşor”, a mai precizat Vasile Pop.

Fermierii sunt nemulțumiți de legea vânătorii

Fermierii din zonă sunt nemulțumiți că legea vânătorii nu a fost ajustată pentru a permite vânarea mistreților și acuză că aceștia distrug anual suprafețe de teren și culturi agricole.

„Oricâte sesizări am făcut autorităţilor locale, Prefectură, Direcţie Agricol, răspunsurile au fost că legea nu permite reducerea prin împuşcare a porcilor mistreţi. Cei din administraţie refuză să înţeleagă că acest animal sălbatic distruge culturi întregi de porumb sau terenuri de iarbă, în căutarea de hrană. Cred, că lipsa hranei din pădure a determinat o mutare a porcilor mistreţi în zonele de deal şi şes”, a declarat Dumitru Vlad, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din Maramureș.

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că mistreții distrug zeci de hectare de teren și recolte, iar fermierii nu se pot apăra de ei din cauza legii neactualizate. Potrivit acestuia, în zonă și-au făcut apariția și șacalii.

„Şi în acest an, zeci de hectare de teren au fost distruse, recolte prădate fără ca oamenii să se poată apăra. Pe lângă porcul mistreț, în zonele de deal din Maramureş a apărut şi şacalul, un alt mare distrugător. S-a ajuns în situaţia absurdă că animalul sălbatic a ajuns să fie mai important decât omul”, a spus Dumitru Vlad, vicepreşedinte al Asociaţiei Fermierilor din Maramureş.